Ensimmäiset Kaarinan, Liedon, Paimion ja Sauvon virkistys- ja luontomatkailureitit löytyvät sähköisinä karttoina näiltä sivuilta. Tammireitit-reitistö käsittää yhteensä 445 kilometriä. Pyöräilyreittejä on 275 ja luonto- ja patikointipolkuja 50 kilometriä. Myöhemmin julkaistaan melontareittejä reilut 100 kilometriä. Tammireitit on tarkoitettu sekä kuntien omien asukkaiden että matkailijoiden virkistykseksi. Tarjolla on vaihtelevia ja monipuolisia maisemia, reittien varrella on runsaasti nähtävää ja useimpien varrelta löytyy virvokkeita ja jopa majoitusta.

Reittien suunnitteluun on hankkeen asiantuntijoiden lisäksi osallistunut yli 70 yhdistystä, seuraa tai yksityisiä henkilöitä. Hankkeessa luotiin yhteydet alueen maanomistajiin ja yksityisteiden tiekuntiin. Paikallisissa tilaisuuksissa keskusteltiin eri reittivaihtoehdoista ja esiteltiin, millaisella sopimuksella nämä voivat myöntää kunnalle luvan reitin käyttöön. Lähes poikkeuksetta sopimukseen myös päästiin.

Sähköisten karttojen lisäksi useimmista reiteistä kerrotaan niiden pituus, vaikeusaste, nähtävyydet ja palvelut, kuten uimarannat, taukopaikat, kahvilat, ravintolat ja majapaikat. Pyöräilyreitistä myös mainitaan, soveltuuko se esimerkiksi lapsiperheille ja onko parempi valita katu- vai maastopyörä.

Maastoon polkuja ja melontareittien taukopaikkoja ryhdytään merkitsemään myöhemmin kesällä 2018, mikäli jatkohankkeelle saadaan rahoitusta. Sitä haetaan myös alueen yrityksiltä. Reittien opastauluihin on varattu tilaa hyvää asiaa tukevien sponsoreiden nimille.

Pyöräilyreittien opasteita on odotettava kesään 2019. Syynä on tuolloin voimaan astuva uusi tieliikennelainsäädäntö, jonka liikennemerkkiasetuksessa määritetään pyöräilyteiden uudet opastukset ja viitoitukset. Pyöräilijät toki voivat omatoimisesti tutustua reitteihin jo tulevana kesänä. Reittejä täydennetään sitä mukaa, kun niiden käytöstä on sovittu tiekuntien kanssa.

Hankkeen yhtenä tavoitteena on tiivistää yhteistyötä sekä Salon−Kemiönsaaren ja Raaseporin−Hangon alueiden että muun Turun seudun kanssa. Suomen rannikko- ja saaristoalue tarjoaa houkuttelevan ja kansainvälisestikin kiinnostavan matkakohteen erityisesti pyöräilijöille.

Itäisten kuntien reitistöhanke toteutettiin 1.8.2017–31.5.2018. Hanketta hallinnoi Kaarinan kaupunki, ja muut toteuttajat olivat Liedon ja Sauvon kunnat ja Paimion kaupunki. Hankkeen budjetti oli noin 66 000 euroa. Hanke sai Varsin Hyvä ry:n myöntämää Leader-rahoitusta Euroopan maaseudun kehittämisen maaseuturahastosta.

Reittitietoa antavat
Kaarina: Ossi Vesalainen (@kaarina.fi; 050 3732414)
Lieto: Mika Närvi (0500 805295) ja Tuomo Hynynen (050 963525)
Paimio: Jukka Oksa (024745229) ja Juha Suominen (024745281)
Sauvo: Anne Himberg (050 382 2882)

Toivonlinna